Nyttige linker for gitarmakere
Forfatteren skuer utover Hva skjuler seg der ute? og andre interesserte


Mange av disse webstedene kan godt opptre i flere
av kategoriene, jeg har likevel ikke ført dem opp mer enn én gang.


Linker

Innhold
Deler
Diverse
Forhandlere
Gitarfabrikker
Gitarmakere
Institusjoner
Instrumenter
Musikere
Musikksjangere
Organisasjoner
Steder i verden
Tidsskrifter
Trematerialer
Verktøy/maskiner
Deler
Gefle MusikFabrik. Skandinavias største i gitardeler, påstår de.
Internet Music Supply er en stor nettbutikk med deler, stort sett til el-gitarer.
Luthier's Mercantile International har en fin og svært lesbar katalog over deler og tre til instrumenter. Det er reine læreboka.
Stewart MacDonald's Guitar shop Supply leverer alt for gitarbyggere og reparatører, de er vennlige og pålitelige, svarer på spørsmål, sender kataloger med jevne mellomrom, men noen av tinga de forhandler, kan du nok få billigere andre steder.
(Innhold)

Diverse
Er du riktig navla? Etter å ha prøvd denne er du vel enig med at det er noe galt med deg!
Fotformsko var populært blant ekte 68-ere, men som vi ser er ikke alle like begeistret for denne folkegruppen!
Great Country Gifts. En stor web-butikk med køntri-effekter. Du slipper garantert aldri opp for julegaveideer hvis du blir kunde her.
Poa pratensis eller Bluegrass of Kentucky. Jeg trodde lenge at dette var en heller sjelden sort, men så viser det seg at det faktisk vokser på 40 millioner plener rundt i USA og Canada!
(Innhold)


Forhandlere av instrumenter
Elderly instruments er et firma som selger brukte instrumenter og mye annet. Forfatteren kjøpte her rundt 1980 en mengde gitarhalser og lokk fra Harmony-fabrikkens konkursbo, og som har blitt benyttet i mange av forfatterens instrumenter
Guitar Workshop ligger i Oslo, og her kan du da få kjøpt deg gitar, ser det ut som!
Gruhn Guitars i Nashville, Tennessee er en av de største forhandlerne av brukte instrumenter i USA.
Hornaas musikk i Oslo er stedet hvis du trenger et strykeinstrument.
Mandolin Brothers i New York er i samme bransjen som Gruhn Guitars, kanskje med litt stivere priser?
(Innhold)

Gitarfabrikker
Fender er ved siden av Gibson en av de virkelig store amerikanske gitarprodusentene. Stifteren, Leo Fender, var mannen bak mange klassiske el-gitar-modeller som fremdeles holder stand. Har du en fra før 1965 (pre-CBS) er den verdt mye!
Gibson. Enda en stor amerikansk gitarprodusent med tradisjoner helt fra den originale Orville Gibson stiftet fabrikken i 1902 til i dag. Av el-gitarene er nok Les Paul mest kjent.
Guild. Nok en solid gitarfabrikk i USA. Nå er den kjøpt opp av Fender. Gitarfabrikker er ikke uberørt av "globalisering" de heller. Ikke godt å vite hvem som eier hva.
Martin. På grunn av solid håndverk og ypperlig kvalitet var dette den gjeveste gitaren man kunne få til langt utpå 70-tallet, men den har nok ikke helt samme status i dag. Gamle Martin-gitarer er samleobjekter som oppnår svært så høye priser.
Santa Cruz Guitars. Lager mange fine gitarer, men vil du se en skikkelig gyselig hjemmeside, så ta en titt!
Taylor Guitars. En av de "nye" gitarfabrikkene som har vokst seg store siden starten i 1974.
(Innhold)

Gitarmakere
Benedetto, Robert. Kjent som en svært dyktig og suksessfull produsent av f-hull-gitarer, som helst brukes innen jazz-området. I sin bok "Making an arch-top guitar" blir også hemmeligheten bak en eventuell suksess som gitarmaker avslørt.
Carlson, Fred er en gitarmaker som er svært nyskapende og original. Han er mannen bak flere fantasifulle og visstnok også vellydende kreasjoner, som "sympitaren", en gitar med understrenger, som hardingfela.
Monteleone, John er mest kjent for å lage mandoliner og arch-top-gitarer.
Sloane, Irving er ikke først og fremst kjent som gitarmaker, men han var tidlig ut med å skrive noen brukbare bøker om gitarmakeri, siden ble han mest kjent bl. a. som designer av verktøy og stemmeskruer. Han døde i 1998.
(Innhold)

Institusjoner
Arendal bibliotek er stedet hvor forfatteren av denne hjemmeside arbeider 3 dager i uka og stadig får nye impulser og vokser som menneske. (Men vil det gå med denne stolte institusjon som det gikk med den berømte argentinske fotballspilleren Diego Maradona, at den segner under byrden av seg selv?)
Kanalselskapet for Arendals bymiljø arbeider for å grave opp gamle kanaler i Arendals bygater, en utmerket idé. Ja, noen av medlemmene er så ivrige at de vil grave kanalen helt til Brüssel!
Metallurgisk institutt, NTNU, Trondheim er stedet der forfatteren studerte og ble formet som voksen person.
Studentersamfundet i Trondhjem er stedet der forfatteren ble ytterligere formet og dessuten utsatt for kulturelle og politiske impulser.
(Innhold)

Instrumenter
Banjo. Her er en historikk med linker til andre banjo-steder.
Billige instrumenter. Er du full av musikk, men har dårlig med penger, kan du lære å bygge en hel del billige instrumenter her!
Dobro (Dopyera Brothers) er en gitar med en resonator av aluminium som lager en metallisk, nasal lyd. I Norge fins det iflg. mine teorier ca. én dobro, som til gjengjeld kan høres i bakgrunnen på nesten alle norske plateutgivelser. Dette webstedet omhandler forresten også alt som heter slide-gitar.
Fiolin. Dette er en linkeside med masse linker om fiolin, hardingfele og andre instrumenter i slekta.
Gitar. En svær linkeside med masse gitarrelatert stoff. Her har du for flere uker.
Klassisk gitar. Her er nesten ei hel bok om instrumentet, komponister og utøvere opp gjennom tidene. Les og bli klok!
Langeleik. Sverre Jensen har her en webside om langeleiken, og ved å klikke seg litt videre, kan du lese om mange andre mer eller mindre kjente historiske instrumenter fra Norden.
Lap-steel gitar. Ja, det finnes også en webside tilegnet dette instrumentet med fettere og kusiner.
Pedal steel gitar er vel det instrumentet som har gjort at mange, særlig blant de sortkledde, aldri har hatt annet enn ryggen til køntrimusikken, men spilt riktig, kan det være veldig, veldig fint!
Ukulele. Kawika (David C, Hurd) har en fin ukuleleside. Han er ukulelemaker på Hawaii, og har i tillegg teknisk utdannelse, så han skriver innsiktsfullt om forhold som påvirker gitarens akustikk.
(Innhold)

Musikere
Alterhaug, Bjørn. Eksempel på seriøs jazzmusiker med røtter i Nord-Norge, denne folkegruppen var sterkt representert i jazz-miljøet i Trondheim på 70-tallet.
Augland, Tord. Gitarist, født i Trondheim hvor han bl.a. spilte i bandet "Tordenskjolds soldater". På sin web-side redegjør han blant annet for sitt syn på lederutvikling.
Basho, Robbie. Obskur amerikansk gitarist, først med utgivelser på John Fahey's Takoma, seinere på Windham Hill og andre plateselskaper. Kjent for sine orientalsk inspirerte komposisjoner som har et helt spesielt, vilt preg over seg, og særlig der han synger til, er dette musikk for entusiaster! Nå er han dessverre død.
Bjørken, Asmund. Eksempel på løssluppen jazz- og gammeldansmusiker med røtter i Trøndelag.
Bull, Sandy. Am. gitarist, kjent for utgivelser med lange soloprestasjoner på Fender Stratocaster på plateselskapet Vanguard.
Fahey, John. Myteomspunnet gitarist fra Takoma Park, Washington, USA. Hovedansvarlig for forfatterens pilgrimsreise til USA i 1973. Har helt siden slutten av 50-åra med sine plateutgivelser på Takoma og andre merker levert avanserte satirer over amerikansk folkemusikk og med sin spillestil bidratt med nyskaping og inspirasjon for undertegnede og andre fingerspill-entusiaster. Han har også bidratt til å få bluesartister som Bukka White og Skip James fram i lyset.
Flack, Roberta. Skrev og sang den populære låten "Killing me Softly" som herjet hitlistene i 1973. Her er en fyldig diskografi.
Grossman, Stefan. Gitarist fra New York, kjent for eget gitarspill, og for å ha brakt musikere som Mississippi John Hurt og Rev. Gary Davis fram. I den senere tid også for instruksjonskassetter og videoer med spilleteknikker.
Kottke, Leo. Gitarist, særlig kjent for sine halsbrekkende fingerspill-prestasjoner på 12-strengs gitar. Begynte på John Fahey's Takoma records, er siden nådd ut til et større publikum.
Monroe, Bill. Amerikansk mandolinist/vokalist. Med sitt band "The Bluegrass Boys" la han grunnsteinen til, og skulle med tida få en hel musikkform oppkalt etter seg! Han døde i 1996.
Rolling Stones. Popgruppe som på begynnelsen av 60-tallet gjorde mye for å få svart musikk ut til et hvitt publikum. Nå er de gamle menner, men de driver på ennå. Dette er et av de sikkert 100.000 webstedene om denne gruppa.
(Innhold)

Musikk
Akers Mic Online er en nett-platebutikk.
Boxman er også en nett-platebutikk.
"Killing me Softly". Sang av Roberta Flack, mye spilt på amerikanske radiostasjoner våren 1973. Les teksten her!
Musikkweb inneholder blant annet alle privatannonsene i bladet Musikk praksis, og er dermed stedet hvis man for eksempel skal kjøpe eller selge seg et brukt musikkinstrument i Norge. Eller hvis man ikke har falt av lasset, men ønsker å holde seg ajour innafor det aller, aller siste av flott elektronikk av musikalsk karakter. Eller hvis man vil legge seg inn på et rådyrt webhotell!
"The Last Time" med Stones var en stor suksess rundt 1964 eller så, og her har du teksten.
(Innhold)

Musikksjangere
Bluegrass. Musikkform som oppsto Kentucky, USA, oppkalt etter et blålig, stritt gress som vokste på farmen til Bill Monroe. Utøves gjerne med instrumenter som banjo, mandolin og gitar, og med flerstemt sang i de øvre registre.
Blues. En saklig, grei, liten blues-historie her, beregnet på amerikanske skolebarn, tenker jeg. Nedenfor her finner du
Blues- linker i massevis!
Country. Ryman auditorium i Nashville, Tennessee, stedet der Grand Old Opry holdt hus i mange år, regnes som selve ur-kilden for køntrimusikk, og på denne websida finner du linker til mange av artistene. Men det var jo ikke alle som fikk opptre der, f.eks. de såkalte outlaw-køntriartistene (s.d.)
Country-blues. Musikkform fra sydstatene i USA, som i motsetning til den mere elektrifiserte Chicago-blues preges av enkle akustiske instrumenter og enslige utøvere, men ofte med raffinerte og kompliserte spilleteknikker. Utøverne ble opp gjennom 60- og 70-åra gjenstand for "oppdagelse" av unge, hvite entusiaster som Stefan Grossman og andre, som har brakt denne musikkformen ut til nesten alle andre avkroker i verden.
Outlaw-country. Det var ikke alle som passet inn i "Grand Old Opry"- konseptet! Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash for å nevne noen, tok opp kontroversielle emner i sangene sine, la seg til upassende frisyrer osv. og ble derfor "fredløse", (foruten at dette i seg sjøl utvilsomt har vært et salgbart konsept!) Roughstock's History of Country Music har et kapittel om disse gutta, og hvis du vil, kan du jo lese hele køntrimusikkens historie her.
(Innhold)

Organisasjoner
Guild of American Luthiers. Ideell organisasjon for alle som lager strengeinstrumenter. Har eget tidsskrift: "American Lutherie". 4 medlemmer fra Norge.
Musicians and Instrument Makers Forum. Diskusjonsforum for instrumentmakere. Litt mere kommersielle. De har en stor samling av linker.
(Innhold)

Steder i verden
Cannery Row . Gate i Monterey, California. Stedet der forfatteren kjøpte Leo Kottkes første plate brukt, stedet er ellers kjent fra flere av John Steinbecks romaner.
McCabes Guitar Shop i Santa Monica, California er stedet der forfatterens pilgrimsreise til USA kulminerte med en John Fahey-konsert. På hjemmesida til McCabes er det ei liste over alle som har opptrådt der, og det må vel være nesten alt som kan krype og gå av artister i USA. Se sjøl!
Mississippi-deltaet er bluesens vugge, og et er flatt, varmt og fuktig område sør i USA. Her er et skjematisk kart over dette området, med navn på viktige byer.
Mississippi-deltaet. Her er et veikart over det samme området.
(Innhold)

Tidsskrifter
Acoustic Guitar. Tidsskrift for - ja - akkurat det forteller jo tittelen.
Fine Woodworking. Dette er tidsskriftet for den som vil holde seg orientert om det siste på verktøy for trebearbeiding for hobby/småbedrifter. Artikkelstoffet er mest om møbelsnekring.
Guitar Player. Her er web-utgaven av dette tidsskriftet, med godbiter fra siste nr., kurs, og linker.
Vintage Guitar Magazine er tydeligvis bladet for interesserte og samlere av brukte gitarer.
(Innhold)

Trematerialer
Exotic Woods co. Her kan du blant annet få kjøpt tre og perlemor-produkter. Er nok billigere enn mange andre, men er bra på noe, mindre bra på andre ting. En bør nok vite hva en vil ha og hva en kan risikere å få når en bestiller noe derfra.
The Music Trader har en grei adresseliste over leverandører av tre til musikkinstrumenter i USA og Europa.
(Innhold)

Verktøy og maskiner
Better Built Corp. selger bl. a. et helt lite transportabelt sagbruk med ei båndsag som drives av motorsaga di. Ikke tyngre enn at du kan bære med deg. Et must for deg som vil satse litt på å utnytte lokale tresorter som ikke er handelsvare men som er fine likevel!
Biltema. Her ser du hvor de har butikker i Norge. Ikke bare for biler her nei!
Clas Ohlson er et stort postordrefirma som har utrolig mye rart.
Craft Supplies er et firma i England som har verktøy og materialer for all slags tre- og hobbyarbeid.
Haddon Tools selger en dings som du kan montere på motorsaga di for å sage planker etter at du har hogd ned et tre. Motorsaga bør nok være av den kraftige sorten, og helst med et spesielt kjede for klyving.
Microplane produserer verktøyinnsatser til drill, o.l. som lager små "høvelspon" i stedet for støv, og bør derfor være interessante.
Sløjd-Detaljer er et stort postordrefirma med utstyr og materialer for alle som har en hobby.
(Innhold)


GITARMAKER Audun Hofseth
Fjellveien 27, 4838 Arendal
Tel. 37 02 31 74 - mob. 90 84 23 37
E-post: audun(at)hofseth.com

Copyright Audun Hofseth, 1999 - www.hofseth.com